Двустранен протокол за ПТП

При леки пътнотранспортни произшествия /ПТП/ водачите на моторните превозни средства /МПС/ вече няма да викат КАТ.

Участниците в леки ПТП-та ще попълват двустранни констативни протоколи в случаите, когато в катастрофата са причинени само материални вреди /щети/, които не възпрепятстват движението на автомобилите на собствен ход. Новата бланка на двустранният констативен протокол водачите ще получават при сключване на застраховка „Гражданска отговорност” от своя застраховател.

Промяната идва след наредба на Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор /КФН/ за документите и реда за съставянето.

КАТ ще посещават пътнотранспортни произшествия при следните случаи: Когато има ранен или загинал човек; когато движението е задръстено от увреденото /катастрофиралото/ моторно-превозно средство; когато щетите, нанесени на моторните превозни средства са изключително големи както и при случаите, в които в пътнотранспортното произшествие участва кола с чуждестранна регистрация и когато има съмнение, че ПТП е предизвикана или има участник, който е пиян или под въздействието на наркотици.

Новата бланка на Двустраният констативен протокол за ПТП както и Указанията за неговото попълване можете да изтеглите и разпечатате от линковете даденени по-долу.